Druivenplukken in Frankrijk spreekt nog steeds velen over de hele wereld tot de verbeelding. En dat is niet zonder redenen: de wijnstreken behoren tot de mooiste en meest romantische van Frankrijk, het eten en drinken is er Bourgondisch en uit alle windstreken komen plukkers voor het werk, maar ook voor de gezelligheid. Sinds 1994 helpt Apcon boeren en plukkers elkaar te vinden.


Apcon is ontstaan uit een hobby: al werkend rondreizen door Europa. Het bleek de beste manier te zijn om goedkoop te kunnen reizen en ook nog te komen waar velen niet komen: in huis bij Franse werkgevers en aan de eettafel met internationale collega's.


Ook steeds meer vrienden en kennisen kregen de smaak van de druivenpluk te pakken en vroegen om hulp bij het vinden van leuke werkadressen. Het zoeken van boeren, afstemmen van data en geven van informatie werd langzaam een dagtaak. "Appelation Contrôlée", later afgekort tot Apcon, was geboren!
Ondanks jaarlijks enthousiasme van veel plukkers is Apcon altijd een klein bedrijfje gebleven. Hoe dat kan? Goede werkadressen liggen niet voor het oprapen. Steeds meer boeren schakelen over op machinaal plukken, of huren grote groepen arbeiders die zelf voor hun eten en onderdak zorgen. De wat kleinere wijngaarden, waar nog met de hand geplukt wordt, en waar de plukker eten én onderdak krijgt, die zoeken wij voor je op. En deze plekken vinden we vooral in de Beaujolais en de Bourgogne, twee wijngebieden die in alle opzichten voldoen aan het romantische beeld van de druivenoogst.


De meeste boeren kennen we ondertussen al jaren; sommigen kiezen voor één groot internationaal Apcon-team, anderen vullen hun bestaande franse équipe aan met Apcon-plukkers. Meiden, jongens, jong of juist wat ouder, de plukkers die boeren zoeken om hun team mee samen te stellen zijn divers. Dit heeft meestal te maken met de grootte van de gescheiden slaapzalen of met een eventueel eigen team van de boer, die natuurlijk het liefst plukkers heeft die enigszins bij elkaar passen.


De eerste boeren melden zich ongeveer eind juli bij ons. Maar meer dan een hele grove schatting van hun oogstdata kunnen ze op dat moment nog niet geven. Het weer zal nog moeten bepalen wanneer de druiven van de struiken moeten en hoe goed de oogst zal zijn. Doorgaans wordt in september geoogst, maar een erg slechte zomer kan de druivenpluk zomaar een hele maand opschuiven. Het samenstellen van teams kan dus pas in de loop van augustus en soms zelfs september beginnen.


Als seizoensbedrijfje is Apcon een groot deel van het jaar verzonken in een diepe winterslaap, en wordt pas echt wakker als in juni de eerste plukkers zich aanmelden. Vaak zijn er tot het allerlaatste moment nog plekken vrij.
  Veelal ontvang je de definitieve begindatum van je oogst kort van tevoren of wijzigt de datum nog. Dit komt door het weer: de boeren kunnen ons ook niet eerder duidelijkheid geven. We geven je zo snel mogelijk alles door maar wij zijn hiervoor afhankelijk van de boeren en ook van de weersomstandigheden.
In het geval dat een programma vol is of de oogsttijden wijken sterk af van de tijd dat je beschikbaar bent laten we je inschrijving vervallen. Het spreekt voor zich dat je elke betaling die je deed per ommegaande terug krijgt.

Indien je na het lezen van onze programma's nog vragen hebt kan je ons mailen: info@apcon.nl

Annulering en enkele voorwaarden:

In geval van annulering van jouw zijde 1 maand of meer voor de aanvangsdatum van de oogst of aanverwante werkzaamheden bij de boer waar je geplaatst bent restitueren we je 50% van je betaling. Annulering tot 2 weken voor aanvang 25% en daarna 0%.

De relatie tussen de plukkers en de boer (werkgever) is niet onze verantwoordelijkheid. Een werkgever heeft het wettelijke recht een plukker (werknemer) weg te sturen wanneer hij hier goede redenen voor heeft. Appellation Contrôlée is niet aansprakelijk voor de hierdoor mogelijk ontstane schade of inkomstenderving.